Öko-esküvő

Néhány éve az esküvőszervezés területén is megjelent az igény arra vonatkozóan, hogy a Nagy Napot környezettudatosan, minél kisebb ökológiai lábnyomot magunk mögött hagyva valósíthassuk meg. Természetesen attól, hogy egy esküvő a környezetvédelem jegyében zajlik, még ugyanúgy lehet nagyon egyedi és stílusos.  Összegyűjtöttük néhány nagyszerű tippet arra az esetre, ha Te is „zöld” esküvőt álmodtál meg:

photo-1519379169146-d4b170447caa.jpg

Helyszín

A legkézenfekvőbb, ha az esküvőtök helyszíne a természet, de ma már tudtok olyan remek szállodák termei közült is válogatni, ahol a hotelek működését kifejezetten a környezettudatosság határozza meg, és működésük valóban ezen az elven alapszik.

Újrahasznosított papírok, anyagok

Akár a meghívókról, ültetőkártyákról, menükártyákról, vagy éppen dekorációról van szó,

mindenképpen az újrahasznosított papírokat és anyagokat részesítsétek előnyben. Ezeket igyekezzetek kézzel elkészíteni, kerüljétek a nyomdai festékeket! Törekedjetek arra, hogy minél kevesebb papírt használjatok el, helyette küldjetek elektronikus meghívókat, és készítsetek weboldalt, ahol könnyen és gyorsan értesíthetitek a vendégeket a részletekről, illetve a már elkészült fotókat is megoszthatjátok majd itt a résztvevőkkel.

nevtelen_terv.jpg

Virágok és dekoráció

Egy esküvő során sajnos rengeteg virágot pusztítunk el. Próbáljatok minél kevesebb és főleg idényvirágokat vagy mezei virágokat választani, még jobb, ha cserepes növényeket szereztek be. Dekorációként használjatok bátran bogyókat, terméseket, természetes anyagokat, pl. vásznat, kendert, szalmát, madzagot.

nevtelen_terv_1.jpg

Egészséges ételek

A menü összeállításánál az egészséges ételek kapjanak főszerepet. Több zöldséget, gyümölcsöt tálaljunk, a húst pedig szorítsuk háttérbe. Ezáltal sokkal könnyedebb vacsorát szolgálhatunk fel, aminek elfogyasztása után a tánc is garantáltan jobban esik majd. A hozzávalókat helyi biotermelőktől szerezzétek be! A mennyiségekkel se essetek túlzásba, az esetleges maradékot ne dobjátok ki, helyette ajánljátok fel valamilyen szervezetnek, pl. állatotthonnak. Kerüljétek a műanyag flakonokat, ezeket váltsátok fel üvegkancsókkal! Amennyiben erre nincs mód, gyűjtsétek szelektíven a szemetet.

Egyedi köszönetajándékok

Köszönetajándékként válasszatok kézzel írott verset, idézetet, virágmagot rejtő földlabdácskát, vagy támogassatok olyan szervezetet, akik kézzel készítenek gyertyatartókat, mécseseket. Ezek mind jelképes, de annál ötletesebb ajándékok, melyek környezetkárosító anyagoktól mentesek.

nevtelen_terv_2.jpg

Alternatív fényforrások

Tartsátok az esküvőt a szabadban, lehetőleg akkor, amikor több a napos órák száma. Kerüljétek a neon használatát, helyette használjatok pl. szójagyertyákat, melyek sokkal tovább égnek, mint a hagyományos társaik.

Egyéb ötletek

Ha megoldható, autó helyett érkezzetek és közlekedjetek hintóval a Nagy Napon! Ne kérjetek nászajándékot, helyette jelöljetek meg néhány alapítvány vagy egyesületet, akiknek a vendégek felajánlják a Nektek szánt pénzösszeget. Környezetbarát és egyben szuper program a közös faültetés is!

Ha nem tudtok teljes mértékben azonosulni a fentiekkel, már az is elég, ha ezek közül néhány ötletet be tudtok építeni az esküvőtőkbe, hiszen már ezzel is jót tesztek a környezetnek és másoknak, ráadásul példát is mutathattok barátaitoknak, ismerőseiteknek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendezvenyhelyszinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2315684486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása