Csapatépítés vs. csapatépítő tréning

Pontosan mi a különbség csapatépítés és csapatépítő tréning között? Alábbiakban igyekszünk alaposan körbejárni és megválaszolni ezt a kérdést, hiszen valójában a két kifejezés lényegesen eltér egymástól.

team-4529717_960_720.jpg

Kezdjük rögtön az elején, a fogalmak tisztázásával: a csapatépítés kifejezést olyan különböző tevékenységekre használjuk kollektíven, melynek célja, hogy fejlessze, javítsa a csapaton belüli szerepek, viszonyok alakulását, illetve a csapaton belüli társadalmi kapcsolatokat. Ennek eszköze elsősorban az együttműködésen alapuló feladatok végrehajtása.

A csapatépítő tréning ezzel szemben nem a csapaton belüli interperszonális kapcsolatok megerősítésén alapul. Ezeket a tréningeket általában a vállalat felsővezetése vagy szervezetfejlesztő részlege szervezi, méghozzá a hatékonyság növelésének érdekében, és egyúttal megtanítja, illetve segíti alkalmazni a résztvevők fejlesztendő készségeit.  

A csapatépítés során a feladatok közös élményszerzésen alapulnak. A gyakorlatok elvégzése során lehetőségünk van felfigyelni az esetleges problémákra, de nem a problémák felszínre hozása a cél. Egy jó hangulatú, játékos csapatépítés során a csapattagok elsősorban közösen tölthetnek időt a megszokott munkakörnyezeten kívül, bátorítva, támogatva és jobban megismerve egymást. Mindezáltal fejlődik a csoportdinamika és a közös cél elérésének tudata is. A csapatépítés valójában egy rövid távú beépülés, amit a csapattagok minden bizonnyal élvezni fognak.

A csapatépítő tréning is lehet élményalapú, viszont fontos különbség, hogy tréninget követően már van visszajelzés és értékelés is.

Ha kifejezetten tréningről beszélünk, akkor az már egy külső segítséggel végbemenő képzést jelent, melyen a tréner biztosítja a résztvevők számára azokat a kompetenciákat, melyek segítségével a szervezet tudatosan alkalmazkodik a kihívásokhoz, valamint hozzájárul a szervezeti kultúra fenntartásához és továbbfejlesztéséhez, így egy hosszú távon érvényesíthető folyamatról beszélhetünk.

silhouette-photography-of-group-of-people-jumping-during-1000445.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendezvenyhelyszinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5915661844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása